Ristiseiskan säännöt

Ristiseiska on helppo ja hauska korttipeli, jota on paras pelata pienessä ryhmässä. Sen pelaaminen onnistuu myös kaksin. Ristiseiskan säännöt ovat varsin helpposelkoiset.

Ristiseiska korttipelissä korttipakan jokainen kortti jaetaan pelaajille yksi kerrallaan. Se pelaaja, jolla on ristiseiska, aloittaa pelin. Kortteja aletaan tämän jälkeen latomaan pöytään kuvapuoli ylöspäin niin, että keskiöön tulevat seiskat, ja niiden alapuolelle laitetaan saman maan kortit kutosesta ässään ja yläpuolelle kortit kasista kunkkuun. Aloitetaan!

Onnekas on se, jolla on ristiseiska

Pelaaja, jonka korttivalikoimasta löytyy ristiseiska, aloittaa pelin asettamalla ristiseiska-korttinsa keskelle pöytää. Tämän jälkeen muut pelaajat latovat korttinsa pöytään omilla vuorollaan. Ristiseiska pelin vuorot etenevät myötäpäivään, kuten monet muutkin korttipelit. Kortteja saa laittaa pöytään seuraavassa järjestyksessä:

  1. Minkä tahansa maan seiska
    1. Sen maan kutonen, jonka seiska on jo lyöty pöytään. Jos siis esimerkiksi pöydällä oleva seiska on hertta, tulee sen alle laittaa herttakutonen.
    1. Sen maan kahdeksikko, jonka seiska on jo lyöty pöytään. Jos siis esimerkiksi pöydällä oleva seiska on hertta, tulee sen alle laittaa herttakutonen.
    1. Tämän jälkeen kuutosen päälle järjestyksessä: 5-4-3-2-ässä ja kahdeksikon päälle järjestyksessä: 9-10-J-Q-K

Ristiseiska korttipelin pelikortit asetellaan pöydälle niin, että seiskakortit asetellaan vierekkäin ja isommat ja pienemmät kortit tulevat kyseisen maan seiskan ylä- ja alapuolelle. Korttien tulisi siis oikeastaan muistuttaa ristiä. Kuten arvata saattaa, ristiseiskan nimi tulee osittain tästä sommitelmasta. Kaikki saman maan kortit kasista kuninkaaseen ja kutosesta ässään voivat olla omissa pinoissaan. Tätä tarkoittaa, että seiskasta lähtee ulospäin kaksi sakaraa.

Jos pelaaja ei pysty laittamaan korttia omalla vuorollaan, on hänen otettava yksi kortti jokaiselta pelaajalta. Tähän ristiseiskan sääntöön on kuitenkin kaksi poikkeusta: ensimmäisellä kierroksella tämän voi jättää välistä sanomalla ”ohi”. Toinen poikkeus on, että jos äsken vuorossa olleella pelaajalla on vain yksi kortti, pyydetään korttia toiseksi viimeksi vuorossa olleelta pelaajalta. Jos kaikilla muilla pelaajilla on vain yksi kortti, ei pelaajan tarvitse ottaa lainkaan korttia. Otettua korttia ei saa näyttää muille, eikä sitä saa laittaa pöydälle, vaikka se sopisikin siihen.

Ristiseiska korttipeli päättyy, kun yhden pelaajan kortit loppuvat. Pelaajasta, jonka kortit loppuivat ensimmäisenä, tulee häviäjä ja on hänen tehtävänsä jakaa kortit seuraavaa peliä varten.

Muut pelaajat saavat miinuspisteitä korteista, jotka heillä on käsissään. Voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä. Pisteenlaskusta tulee aina sopia ennen pelin alkua, jotta ei ole epäselvää, kuka on voittaja. Voitte esimerkiksi laskea pisteenne niin, että korteista saa niiden arvoja vastaavan määrän pisteitä: kakkosesta saa kaksi pistettä, kutosesta kuusi, ässästä yksi, nelosesta neljä, kympistä kymmenen jne. Helppoa! Voitte myös kehitellä omat sääntönne.

Esimerkki ristiseiskan alusta ja kulusta

Ristiseiskan pelaaminen on viihdyttävää, eikä sääntöjen oppimiseen mene kauaa. Tässä on kuvitteellinen esimerkki ristiseiskan pelaamisesta:

Pelaaja, jolla on ristiseiska kädessään, aloittaa pelin asettamalla kortin pöytään. Seuraavat pelaajat voivat joko latoa pöytään lisää seiskoja (esim. herttaseiskoja), tai samaa maata seiskan kanssa olevan kutoskortin pöydälle asetetun seiskan alle.

Vasta sen jälkeen, kun kutonen on asetettu seiskan alle, kasi voidaan sijoittaa seiskakortin päälle. Esimerkiksi vitosta ei voi laittaa kutosen alle ennen kuin kasi on ladottu pöytään. Kun sekä kutonen että kasi on ladottu pöytään, pelaajat voivat alkaa asettaa suurempia ja pienempiä kortteja korttien kylkeen (esim. 5 tai 9). Kortit asetetaan pöydälle numerojärjestyksessä: ensin 8, sitten 9, sitten 10 jne. Kun ässä on asetettu alemman kasan päälle, kasa käännetään ympäri. Pelaaja voi jatkaa suurempien korttien latomista pöydälle, jos hän näin haluaa.

Kunkku kääntää ylemmän korttipinon ympäri. Pelaaja voi halutessaan jatkaa peliä ja sijoittaa toisen kortin pöydälle. Pelaaja voi ensin asettaa esimerkiksi vaikkapa herttaässän kakkosen päälle ja jatkaa sitten sijoittamalla herttakunkun herttakuningattaren päälle. Näin pelaaja saa kolme korttia pois käsistään yhdeltä istumalta ja pääsee eroon turhista korteista.

Kuten näet, ristiseiska on äärimmäisen viihdyttävä, helppo ja hauska korttipeli, jota on paras pelata pienessä ryhmässä. Sen pelaaminen onnistuu myös kaksinkin. Ristiseiskan säännöt ovat varsin helpposelkoiset, eli kokoa pelikaverit yhteen ja sukella ristiseiskan ihmeelliseen maailmaan!