Yatzyn säännöt

1 helmikuun, 2021

Yatzy - Pelikaupunki.fi

Yatzy on varsin hauska ja suhteellisen helppo noppapeli, joka vaatii onnea ja vakaan ja noppakäden. Yatzyn säännöt ovat myös varsin helpposelkoiset ja yatzy-peli sopii niin aloitteleville kuin kokeneillekin pelaajille. 

Yatzy pelin juuret ulottuvat perinteisiin noppapeleihin. Näitä ovat esimerkiksi puertoricalainen peli generala, saksalainen Kniffel-peli ja englantilaiset poker dice ja cheerio pelit. Toinen peli, Yap, osoittaa ääeimmäisen läheisiä yhtäläisyyksiä yatzyyn. Monet edellä mainittujen pelien pelaamisesta pitävätkin yatzy pelistä. Kyseessä on siis varsin varha ja pitkän historian omaava peli! Tärkein pelin edeltäjä on noppapeli nimeltä yacht, jonka juuret ulottuva takaisin vuoteen 1938. Yatzy on samanlainen kuin yacht sekä nimeltään että säännöiltään ja tavoitteiltaan, eikä ole ihme, että näitä pelejä verrataan toisiinsa varsin usein.

Pelin tavoitteena on saada korkeimmat pisteet heittämällä 5 noppaa samanaikaisesti. 

Yatzy-peli koostuu 13 eri kierroksesta. Kullakin kierroksella heität noppaa ja merkitset pisteet yatzy taulukkoon. 

Jokaisella yatzy-pelin kierroksella on eri säännöt ja pisteet määräytyvät eri yatzy-sääntöjen mukaan erikseen kullekin kierrokselle. Peli päättyy, kun kaikki 13 kierrosta on ohi ja yatzy-taulukko on täynnä.

Ei ihan tavallinen noppapeli

Pelaajia voi olla teoriassa rajattomasti. Myös yksin voi pelata.

Pelaajien vuorojärjestyksellä ei ole väliä — kaikki pelaavat kuitenkin pelin aikana yhtä monta vuoroa.

Yatzy alkaa, kun pelaaja heittää viittä noppaa samanaikaisesti. Noppien heittämisen jälkeen pelaaja voi joko pisteyttää heiton tai heittää nopat uudelleen. Noppia voi heittää korkeintaan 3 kertaa. Noppia ei missään nimessä saa heittää enempää kuin kolme kertaa.

Viimeistään kolmen heittokerran jälkeen sinun on valittava pisteytettävä luokka.

Voit pisteyttää noppaa missä tahansa kierroksen kohdassa ja merkitä luvut yatzy-taulukkoon. Pisteytyksen ei tarvitse olla kolmannen heiton jälkeen. 

Voit pisteyttää viiden nopan yhdistelmän ruksaamalla yhden 13 yatzy-taulukon ruudusta tai kirjoittamalla tuloksen tulostauluun. Kun tulos on pisteytetty, tulos on lopullinen, joten harkitse valintaasi ja pisteytystä tarkkaan ja huolella. 

Yatzyn pistetaulukossa on kaksi osaa: yläluokka ja alaluokka. 

Yläluokka:

 • Ykköset
 • Kakkoset
 • Kolmoset
 • Neloset
 • Viitoset
 • Kuutoset
 • Välisumma
 • Bonus

Jos pisteytät taulukon yläluokassa, heittojen kokonaismäärä määrittelee pisteesi. Jos esimerkiksi heität 2 – 2 – 3 – 5 – 5 ja heität noppaa yläluokassa, kokonaissummasi tässä luokassa olisi 4 (2 + 2), koska ainoastaan kakkoset lasketaan yhteen ja otetaan tällä kierroksella huomioon. Jos pelaisit kutossarjassa, saisit tulokseksi nollan ja jos pelaisit vitosluokassa, saisit 10. Jos ylemmän luokan pisteiden kokonaismäärä on 63 tai enemmän, voit lisätä pistemäärääsi 35 suuruisen yatzy bonuksen. Helppoa! Tässä alaluokan kategoriat:

 • Yksi pari: kaksi kertaa sama silmäluku. Esimerkki: 2-3-5-5-3 = 5+5 = 10 pistettä.
 • Kaksi paria: kaksi eri paria. Esimerkki: 2-2-5-5-1 = 2+2 + 5+5 = 14 pistettä.
 • Kolmoisluku: kolme samaa silmälukua. Esimerkki: 1-4-4-4-6 = 4+4+4 = 12 pistettä.
 • Neloisluku: neljä samaa silmälukua. Esimerkki: 1-5-5-5-5 = 5+5+5+5 = 20 pistettä.
 • Pieni suora: kaikki numerot 1-5. Esimerkki: 1-2-3-4-5. Tämä tarkoittaa 15 pistettä.
 • Suuri suora: numerot 2-3-4-5-6. Tämä tarkoittaa 20 pistettä.
 • Täyskäsi: kolmoisluku ja pari. 2-2-2-4-4 = 2+2+2+4+4 = 14 pistettä.
 • Sattuma: mitä tahansa. Tähän kelpaa mitä tahansa, pisteiksi lasketaan silmälukujen summa. 
 • Yatzy: viisi samaa silmälukua. Tämä tarkoittaa 50 pistettä.

Tietoa pisteytyksestä ja pelin lopetuksesta

Jos pisteytät taulukon alaluokassa ja saat joko ennaltamäärätyn summan tai nollan, jos et täytä kierroksen vaatimuksia. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kolmen saman numeron kohdalla sinulla on oltava vähintään kolme samaa numeroa, jonka jälkeen pisteytät kaikkien noppien kokonaismäärän. Nelosluokassa tarvitset neljä samaa numeroa. Suora on sarja peräkkäisiä numeroita, joissa pieni suora on 4 peräkkäistä samaa numeroa ja iso suora 5 peräkkäistä samaa numeroa. Pienet suorat saavat 30 ja isot 40 pistettä. Joten jos heitit 2 – 3 – 2 – 5 – 4, voit saada 30 pienessä suorassa tai 0 suuressa suorassa. Täyskäsi tarkoittaa, että  sinulla on 3 erilaista ja 2 samanlaista numeroa. Täyskädellä saat 25 pistettä. Esimerkiksi 3 – 3 – 2 – 3 – 2 saisi 35 pistettä täyskäsiluokassa. Sinun on myös jaettava pisteesi yatzy-taulukossasi sen mukaan, miten taulukkosi on täytetty. Jos esimerkiksi heitit 4 – 4 – 4 – 4 – 4 ja nelosluokkaa ei ole täytetty, sinun on asetettava pisteet nelosluokkaan yatzy taulukossasi. Jos vastaava yläosaluokka on täytetty, voit laittaa pisteet mihin tahansa yläosaan. Pelaajan peli on ohi, kun kaikki kohdat pöytäkirjasta on täytetty. Lopputulos saadaan laskemalla pelaajan pisteet yhteen, eniten pisteitä kerännyt voittaa. Kuten näet, Yatzy on hullun hauska, pitkän historian omaava noppapeli, joka vaatii onnea, sekä tietämystä noppapeleistä. Yatzyn säännöt ovat myös helppo oppia, mikä tarkoittaa, että yatzy-peli sopii niin aloitteleville kuin kokeneillekin pelaajille. Ota siis nopat kauniseen käteen, kokoa kaverisi yhteen, ja järjestä peli-iltamat. Ja sitten eikun vain pelaamaan!