Seiska korttipeli säännöt

1 helmikuun, 2021

Seiska korttipeli Säännöt

Seiska korttipeli on hauska peli, joka soveltuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Peli tottelee myös nimeä Lappu. Kyseessä on 52 kortin peli ja se soveltuu parhaiten 2-7 pelaajalle. Seiskan säännöt ovat varsin monimutkaiset, mutta ne on opittavissa nopeasti.

Seiska korttipelin nimi juontaa juurensa jakoon liittyvistä säännöistä: kullekin pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Tämän jälkeen pöydälle laitetaan aloituskortti kuvapuoli alaspäin. Pelaajien tulee vuorollaan laittaa pöydällä olevan kortin päälle omista korteistaan kortti. Kortti voi olla joko samaa maata tai samaa numeroa.

Mikäli samannumeroisia kortteja on useampi, on ne mahdollista iskeä pöytään kaikki kortit kerralla. Kuten pelin nimi antaa olettaa, seiskoilla on erityinen asema pelissä. Seiskat ovat poikkeus, sillä seiskat on pelattava yksitellen. Seiskan päälle ei myöskään saa lyödä seiskaa. Seiskalla ei myöskään saa lopettaa. Numerolla seitsemän onkin varsin suuri merkitys pelissä.

Seiskan alku, kulku ja loppu: näin pelaat

Mikäli pelaajalla ei ole sopivaa maata, hänen pitää nostaa pakasta korkeintaan kolme korttia. Jos niistäkään ei mikään käy, tulee hänen sanoa ”ohi”, jolloin vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Joskus pelaajat harhauttavat muita pelaajia ja sanovat “ohi”, vaikka heillä olisikin kortti.

Seiskaa ei kuitenkaan saa pantata kolmen kortin nostamisen jälkee. Jos pelaaja iskee pöytään ässän, on muiden pelaajien nostettava pakasta kortti. Pelin voittaa pelaaja, jolta kädestä loppuvat kortit ensimmäisenä.

Seiska korttipeliä voi hieman vaikeuttaa sopimalla, että peli on lopetettava vaikkapa yhdellä kortilla. Jos nostopakka loppuu, pöytäyspakka sekoitetaan uudeksi nostopakaksi.

Pelaaja voi halutessaan ”päällystää” ässän. Päällystäessä ässän päälle laitetaan saman värinen kortti, joka voi olla minkä arvoinen tahansa. Päällystämisen edellytys on, että ässän päälle laitettava kortti on saman värinen. Päällystyksen tapahduttua muut pelaajat joutuvat nostamaan pakasta yhden kortin. Jos päällystystä ei tapahdu, muiden ei tarvitse nostaa pakasta korttia. Ässää ei voi päällystää toisella ässällä.

Peruspeliin voidaan liittää pisteenlasku, jossa jaossa hävinneiden pelaajien käsiin jääneistä korteista lasketaan miinuspisteitä seuraavasti:

  • -14 ässästä
  • -25 seiskasta
  • Muista korteista koituvat miinuspisteet määritellään niiden arvon mukaan

Peliä pelataan, kunnes joku pelaajista saavuttaa sata tai sataviisikymmentä miinuspistettä. Voittaja on se, jolla on vähiten miinuspisteitä. Jos hakusessasi on hauska korttipeli, seiska voi olla oikea ratkaisu.

Seiska pelia on mahdollista pelata joko piste-menetelmällä, tai yhdestä voitosta poikki -menetelmällä. Jos pelaajat käyttävät pistelaskua, pisteet lasketaan hävinneiden pelaajien korttien pohjalta. Pisteillä tarkoitetaan miinuspisteitä. Kaikki pakan kortit vievät pisteitä, jotka perustuvat niiden numeroarvoon. Esimerkiksi kakkosesta saa kaksi miinuspistettä, kympistä kymmenen miinuspistettä, ysistä yhdeksän miinuspistettä. Erikoiskortteja ovat ässät, joista saa huimat 14 miinuspistettä, ja seiskat, joista saa hulppeat 25 miinuspistettä. Jos päätätte edetä pistemenetelmällä, peli loppuu vasta, kun pelaajat ovat saavuttaneet ennalta etukäteen määritellyt miinuspisteet. Se voi olla vaikkapa 200 pistettä, 100 pistettä, tai jos olette aloittelevia pelaajia tai jos joukosta löytyy ensikertalainen, vain 50 pistettä.

Variaatiot: vain mielikuvitus on rajana

Erilaisia variaatioita on lukuisia. Käytä vain mielikuvistustasi. Erilaisia muunnelmia on rajattomasti. Voit itse keksiä korteille erilaisia hauskoja lisäsääntöjä: esimerkiksi kympig voivat vaihtaa pelin kulkusuuntaa ja jätkän pelaamisen jälkeen hypätään seuraavan pelaajan yli.

Varsin lystikäs muunnelma pelistä on nimeltään bartok. Bartokissa jaon voittaja keksii peliin uuden säännön, jota muiden pelaajien on pakko noudattaa. Pelaaja voi esimerkiksi keksiä säännön, jossa pelaaja joutuu nostamaan viisi korttia, jos hän pelaa vitosen, kymmenen korttia jos hän pelaa kympin, seitsemän korttia jos hän pelaa seiskan. Sääntöjen ei tarvitse liittyä kortteihin.

Sääntö voi myös liittyä pelaajien käyttäytymiseen: pelaajat eivät esimerkiksi saa katsoa toisiaan, eivät saa sanoa tiettyä sanaa, tai pidellä kortteja tietyllä tavalla. Hauskaa! Myös pelitapa, jossa sääntöjä ei kerrota uusille pelaajille, on yleistynyt. Uusien pelaajien on opeteltava säännöt pelkästään pelaamalla. Konkarit voivat toki neuvoa uutta pelaajaa ja kertoa hänelle, kun sääntöjä on rikottu.

Kuten näet, seiska korttipeli on hupaisa peli, joka soveltuu kaikenikäisille pelaajille. Peli soveltuu niin aloitteleville kuin kokeneille pelaajillekin. Seiska korttipeli onnistuu parhaiten ja tuntuu hauskimmalta, kun pelaajia on 2-7 pelaajalle. Seiskan säännöt ovat varsin monimutkaiset, mutta ne on opittavissa nopeasti. Jos hakusessasi on hauska korttipeli, seiska voi olla oikea ratkaisu.