Paskahousu

1 helmikuun, 2021

Paskahousu on viihdyttävä ja yksinkertainen suomalainen korttipeli. Paskahousu peli sopii niin nuoremmille kuin vanhemmillekin pelaajille, sillä paskahousun säännöt ovat varsin helpposelkoiset ja simppelit. Pelin tavoite on päästä ensimmäisenä käsikorteista eroon, viimeiseksi jääneestä pelaajasta tulee paskahousu. Paskahousu korttipeli sopii parhaiten 3-5 pelaajalle.

Paskahousu korttipeliin tarvitset tavallisen 52 kortin pakan. Sinun on otettava jokerit pois. Jokainen pelaaja saa 5 korttia yksitellen.

Tiedot paskahousun korteista:

3 tavallinen kortti

Kortit 4-9: tavallisia kortteja

10: kaatokortti, jolla voi kaataa avopakan. Avopakan kaataminen edellyttää, että päällimäinen kortti on 3-9.

J-K ovat tavallisia kortteja.

Ässä on sekin kaatokortti, jolla voi kaataa avopakan, jonka päällimmäinen kortti on J-K.

Kakkonen on paskahousun valttikortti. Niitä ei voi kaataa. Kakkonen voidaan pelata kaikkien paitsi 10 ja ässien päälle. Kakkosen päälle saa laittaa ainoastaan toisen kakkosen. Paskahousu pelin aloittaa se, jolla on eniten kolmosia. Jos pelaajilla ei ole yhtään kolosta, siirrytään kyselemään nelosia.

Paskahousun tärkein kortti on epäilemättä kakkonen. Jos pelaajalla ei ole kakkosia, hän joutuu nostamaan avopakan ainakin jossakin vaiheessa peliä. Avopakka taas on usein täynnä turhiakin kortteja. Jos avopakassa on vain muutama kortti sekä kakkonen, pakka kannattaa nostaa.

Kuka onkaan paskahousu-pelin paskahousu?

Jos sinulla on kakkosia, ne kannattaa aina säästää tilanteisiin, joissa et voi laittaa pakan päälle mitään muuta korttia, tai jos haluat kaataa pakan. Jos sinulla on vain pieniä kortteja, kannattaa sinun kaataa pakka kaatokortilla. Tämä mahdollistaa sen, että pääset eroon pienistä korteista ja voit pelata ne pois. Kaatamalla voit myös saada parempia kortteja tilalle.

Seiskat ovat myös varsin hyviä kortteja paskahousu korttipelissä: niiden päälle ei nimittäin saa laittaa kuvakortteja. Jos toisilla pelaajilla on vain kakkosia, ässiä, kuvakortteja ja kortteja, jotka ovat seiskoja pienempiä, on seiskan laittaminen pakan päälle varsin kätevä temppu.

Ässien ja kymppien loppumista kannattaa pitää silmällä, sillä niiden loppuminen vaikuttaa pelin kulkuun. Jos ässät loppuvat, kuninkaan päälle voi laittaa vain kakkosen. Seiskat ovat arvokkaita, mutta kymppikorttien loppuminen tekee niistä entistä arvokkaampia.

Paskahousu pelin loppua kohde edetessä kaatokorttien käyttäminen on nerokas kikka, sillä kymppi tai ässä on aina nostettava. Niiden päälle ei saa laittaa edes kakkosta. Vain yhden kaatokortin saa laittaa kerralla. Seuraavan pelaajan on aina laitettava pöydälle ladotun kortin päälle sama tai suurempi kortti. Esimerkiksi ysin päälle saa laittaa vain ysin tai ysiä suuremman kortin. Jos pelaajalla ei ole mitään laitettavaa paskahousu korttipelin pakan päälle, on hänen nostettava koko pakka itselleen. Pelaaja voi halutessaan myös kaataa avopakan kääntämällä sen nurinpäin ja aloittamalla uuden avopakan. Pakka kaatuu myös, jos siihen sattuu neljä samaa korttia peräjälkeen.

Pelaajien kädessä on aina oltava vähintään 5 korttia siihen saakka, kunnes pakka on lopussa. Pakasta ei saa nostaa kortteja, jos pelaajalla on 5 tai enemmän korttia. Poikkeus on, kun pelaaja kääntää avopakasta yhden kortin niin, että muut pelaajat näkevät sen. Jos käännetty kortti sopii avopakkaan, siirtyy vuoro seuraavalle pelaajalle. Jos kortti ei sovi, on pelaajan nostettava avopakka ja käännetty kortti itselleen.

Käsikortit pelataan loppuun, kun pakka on tyhjä. Voittaja on se, kuka pelaa ensimmäisenä korttinsa pois.

Paskahousun erilaiset sääntövariaatiot

Paskahoususta on monia eri versioita. Yksittäisiä sääntövariaatioita voi myös soveltaa olemassa olevaan peli. Kokeile pelata esimerkiksi niin että kortti, jonka päälle saa laittaa kuvia, voi olla myös 7 tai 9. Jos kortti on 9, kortin päälle saa pelata kuvakortteja, kun kaikki ysit on pelattu.

Voit myös tuoda jännitystä peliin käyttämällä kahta eri pakkaa. Jos pelaat kahden pakan kanssa, on pelaajien sovittava, miten neljän saman kortin kanssa tehdään. Voitte myös pelata niin, että neljä samaa eivät kaadu tai niin, että kuvakortteja saa pelata vain yhden kortin kerrallaan. Hauskaa ja jännittävää!

Paskahousun suosituin muunnelma on valepaskahousu. Peliä voi kutsua myös ‘paskahousuksi väärin päin’. Tällä hauskalla variaatiolla on siis monta eri nimeä. Pelaajien on näytettävä ainoastaan ensimmäinen kortti. Muut kortit asetetaan pöydälle väärin päin. Tämän jälkeen pelaaja kertoo, mitä hän on laittavinaan pinoon.

Hän voi esimerkiksi sanoa, että laittaa pinoon kaksi kutosta. Tämän jälkeen kuka tahansa pelaajista voi katsoa, ovatko kortit oikeasti kutosia. Jos kortit ovat kutosia, on niiden katsojan nostettava pakka. Jos ne eivät ole kutosia, on huijaripelaajan nostettava pino itselleen. Kortteja ei voi katsoa enää sen jälkeen, kun pelaaja on laittanut kortin päälle. Kattokortteja ei saa katsoa jälkikäteen.

Jos pelaaja epäilee jonkun pelaajista huijaavan, on hänen tehtävä se selväksi selkeästi ja reilusti. Jälkikäteen kortteja ei saa tonkia. Kaataja jatkaa aina, jos kaatokortti paljastui oikeaksi. Paskahousun huijari ei saa koskaan jatkaa kortteja ja huijaustilanteessa pelin pelaamista ja jakamista jatkaa huijarista seuraava. Jos kortit kaatokorttia lukuunottamatta olivat oikeat, jatkaa oikeiden korttien laittajasta seuraava.

Pöytäpaska on myös toinen hauskan kuuloinen variaatio perinteisestä paskahoususta. Pöytäpaskassa pelaajille jaetaan neljä korttia niin, että kuvapuoli on alaspäin. Korttien päälle voi laittaa neljä korttia oikein päin. Kortit käytetään vasta, kun käsikortit loppuvat. Voit myös pelata valepaskahousua jokereilla: jokerit otetaan mukaan, ja pelaajien on pakko valehdella niistä ja väittää, että ne ovat jotakin muuta, kuin mitä ne oikeasti ovat. Jos pelaaja jää kiinni huijauksesta, hän joutuu nostamaan kortit.

Jos haluat tehdä paskahousun pelaamisesta vieläkin mielenkiintoisempaa niin aseta pieni panos pelaajien kesken. Voit myös asettaa panoksen niin, että pelaaja tarvitsee esimerkiksi 5 kierrosvoittoa, että panos kerätään kanssapelaajilta.

Toisin kuin talleta & pelaa ilman rekisteröintiä kasinolla niin tässä maksat panoksen vasta kun kierrokset on pelattu. Muista asettaa panos niin, että kenellekään pelaajalle ei jää huono mieli mikäli häviää panoksen.

Rakkaalla pelillä on monta nimeä – Paskahousun lempinimet ja nimitykset

Paskahousu peliin löytyy monia suomalaisia pelaajia ja niin monta kuin on pelaajaa niin niin monta on myös nimeä. Paskahousu, Valepaska, Pöytäpaska, Kaatopaska, Paskis, mitä ikinä nimitystä käytätkin niin kyseessä on sama rakas korttipeli.

Muista kuitenkin pitää Paskahousu säännöt mielessä ja pitää peli mieleisenä kaikille pelaajille. Näin voivat pelit jatkua kaveriporukassa ilman sen kummempia riitoja.