Scrabble säännöt

1 helmikuun, 2021

Scrabble säännöt

Scrabble on hauska ja kuuluisa peli, jossa pelaajat leikittelevät sanoilla. Peli vaatii nokkeluutta, kielitietämystä ja kiinnostusta sanoihin. Peli sopii niin lapsille kuin aikuisillekin ja on hauska aktiviteetti esimerkiksi ystävysten tai perheen kesken. Jos hakusessasi on sanapeli, Scrabble on sinulle ja perheellesi juuri oikea valinta. Pelin loi vuonna 1938 amerikkalainen arkkitehti Alfred Mosher Butts, juuri amerikkalaisen suuren laman jälkeen tuomaan piristystä ihmisten arkeen.

Scrabblen yleisessä suomalaisessa merkintäjärjestelmässä sarakkeet on merkitty A – Ö kirjaimilla ja rivit numeroilla 1-15. Tästä on tosin erilaisia variaatioita, jotka vaihtelevat maittain. Myös erilaiset säännöt vaihtelevat maittain.

Ensimmäisen soitetun sanan on oltava vähintään kaksi kirjainta pitkä ja peitettävä H8 (keskiruutu). Sen jälkeen mikä tahansa liike tehdään käyttämällä yhtä tai useampaa ruutua sanan asettamiseksi taululle. Tämä sana voi käyttää yhtä tai useampaa laudalla jo laudalla ja sen on liitettävä laudalla jo oleviin laattaryhmiin.

Hyväksyttäviä sanoja ovat kaikki kunkin maan sanakirjoissa virallisesti olevat sanat, sekä kaikki niiden taivutusmuodot. Isoilla kirjaimilla kirjoitetut sanat (kuten esimerkiksi nimet ja maat) ja välimerkkejä tai muita erikoismerkkejä sisältävät sanat eivät ole sallittuja. Suomen kielessä vastaavia sanoja ei onneksi ole, mutta esimerkiksi englannin kieliset sanat sisältävät usein esimerkiksi heittomerkkejä.

Scrabble ja sanojen muodostamisen tärkeys

Scrabblen säännöt ovat varsin yksinkertaiset.  Scrabblen sanat on helppo muodostaa etenkin alussa. Ensimmäinen pelaaja yhdistää kaksi tai useampaa kirjainta muodostaakseen sanan ja sijoittaa kirjaimet taululle pysty- tai vaakasuoraan. Ensimmäinen sana sijoitetaan laudan keskimmäiseen ruutuun ja sitä seuraavat sanat on aina yhdistettävä joltain osin laudalla jo oleviin sanoihin ja kirjaimiin.

Jokaisella kierroksella pelaajilla on kolme vaihtoehtoa. 1. Pelaaja voi olla laittamatta mitään laudalle ja antaa vuoron mennä seuraavalle pelaajalle. Jos pelaaja ei halua laittaa mitään laudalle, hän ei saa pisteitä. 2. Pelaaja voi vaihtaa yhden tai useamman laatan samasta numeropussista ilman, että saa pisteitä. Tämä vaihtoehto on käytettävissä vain, jos pussissa on vähintään seitsemän laattaa. 3. Pelaaja voi pelata lisäämällä vähintään yhden laatan pöydällä olevaan ristikkoon, ja ansaita itselleen pisteitä.

Scrabble pelin kirjaimet on pisteytetty niiden harvinaisuuden mukaan. Mitä suuremman määrän Scrabblen pelaaja käyttää harvinaisia sanoja, sitä enemmän hän saa pisteitä. Pelaaja saa pisteen aina, kun hän muodostaa laudalle kirjaimista sanan omalla vuorollaan.

Sanoja voi muodostaa vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas. Kaikkien laudalle asetettujen kirjainten ja sanojen pitää yhdistyä toisiinsa. Scrabble pelin laudalle ei siis voi tavata sanaa, joka on erillään muista. Kaikkien sanojen ja kirjainten on oltava sidoksissa toisiinsa.

Scrabble pelin laudalla on ruutuja, joista pelaajat näkevät kyseiseen ruutuun pelatun kirjaimen ja muodostetun sanan pistearvon.

Scrabblen pelaaja saa bonuksen, jos hän pelaa koko seitsemän kirjaimen kätensä tyhjäksi. Tätä kutsutaan bingoksi.

Kun kaikki kirjaimet ovat loppu

Scrabble peli päättyy, kun pelaajat ovat pelanneet kaikki kirjaimet loppuun. Peliä voi pelata niin monta pelaajaa kuin mahdollista. Scrabblea voi pelata jopa yksinkin!

Scrabble pelin voittaa se pelaaja, joka on kerännyt eniten pisteitä ja käyttänyt harvinaisimpia kirjaimia. Kyseessä on hauska peli, sillä Scrabble vaatii luovuutta, kekseliäisyyttä ja tietämystä sanoista ja kielistä. Peli vaihtelee maan ja kulttuurin mukaan. Suomalaisessa Scrabblessa eri kirjaimet ovat arvokkaampia kuin esimerkiksi ranskan tai englannin kielisessä Scrabblessä. Jotkut jopa harjoittelevat ja opettelevat uusia kieliä pelin avulla, eli jos opiskelet vierasta kieltä tai suunnitelmissasi on parantaa nykyistä kielitietämystäsi, sinun kannattaa kokeilla Scrabblea. Kyseessä onkin varsin simppeli ja hauska peli, joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Peli tuo virikettä aivoille ja hauskuutta iltoihin. Jos hakusessasi on nokkeluutta ja kielitietoutta sanapeli, Scrabble on sinulle ja perheellesi juuri oikea valinta.