Pokeri on yksi maailman tunnetuimmista korttipeleistä. Pokerin tavoite on yksinkertainen: pelin ainut tavoite on voittaa muiden pelaajien rahat tai pelimerkit. Tästä alunperin Ranskasta kotoisin olevasta pelistä on monta erilaista variaatiota.
Peli vaatii nimensä mukaisesti hyvää pokerinaamaa ja vakuuttelutaitoja, sillä voittaminen tapahtuu vakuuttamalla muut pelaajat oman pokerikäden vahvuudesta. Peli sopii niin nuoremmille kuin vanhemmillekin pelaajille, sillä sen säännöt on suhteellisen helppo oppia ja muistaa.
Pokerikäsi on aina viiden kortin yhdistelmiä. Tässä muutamia esimerkkejä viiden kortin yhdistelmistä:
- Pari. Parilla tarkoitetaan yhdistelmää, jossa sinulla on kaksi samanarvoista korttia. Esimerkki parista: patakakkonen, herttakakkonen, patakuningas, patakymppi, ruutuseiska.
- Kaksi paria. Kaksi samanarvoista korttia ja toiset kaksi samanarvoista korttia. Esimerkki kahdesta parista: patakakkonen, herttakakkonen, ruutukakkonen, ristikakkonen, ruutuseiska.
- Kolmoset. Kolme samanarvoista korttia. Esimerkki kolmosesta: patakakkonen, herttakakkonen, ruutukakkonen, herttakymppi, ruutuseiska.
- Suora. Viisi perättäistä korttia, maalla ei ole väliä. Esimerkki suorasta: patakakkonen, herttakolonen, ruutunelonen, ristivitonen, ruutukutonen.
- Väri. Viisi samaa maata olevaa korttia. Esimerkki väristä: patakakkonen, patakolmonen, pataseiska, patakymppi, patajätkä.
- Täyskäsi. Kolmoset ja pari. Esimerkki täyskädestä: patakakkonen, herttakakkonen, ruutukakkonen, herttaseiska, ruutuseiska.
- Neloset. Neljä samanarvoista korttia. Esimerkki kahdesta parista: patakakkonen, herttakakkonen, ruutukakkonen, ristikakkonen, ruutuseiska.
- Värisuora. Suora, jossa kaikki kortit ovat samaa maata. Esimerkki värisuorasta: patakakkonen, pataseiska, patakymppi, patajätkä, patakunkku.
- Värisuora ässästä kymppiin on kuningasvärisuora. Jos jokereita ei ole, tämä on pokeripelissä paras mahdollinen käsi. Jos pelaajalla on jokereita, jokerin kanssa paras käsi on viitoset eli neljä samanarvoista korttia ja jokeri.
Pokeri vaatii pelaajilta pokkaa ja onnea
Joskus käy niin, että kahdella tai useammalla pelaajalla on sama käsi. Jos usealla pelaajalla on sama käsi, se, jonka korttien arvo on korkein, voittaa. Esimerkiksi jos kätesi on patakakkonen, pataseiska, herttakakkonen, herttakuningas, ja ruutuässä ja kaverisi käsi on patakunkku, ruutukunkku, herttavitonen, ruutukymppi, ja herttakuningatar, kaverisi voittaa, sillä hänellä on kuningaspari.
Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on pari, suurempi pari voittaa. Jos kahdella pelaajalla on sama pari, korkein parin ulkopuolinen kortti ratkaisee. Värissä, suorassa ja värisuorassa katsotaan niinikään korkeinta korttia. Kun kyse on täyskäsistä, paremmat kolmoset voittavat.
Maat ovat kaikki samanarvoisia. Tämä tarkoittaa, että vaikkapa samaa numeroa olevat värisuorat ovat aivan yhtä arvokkaita.
Yleisin keino arvioida huonoja käsiä on ässästä viitoseen-sääntö. Siinä suoria ja värejä ei tunneta. Huonoin mahdollinen käsi olisi tässä tapauksessa suora ässästä viitoseen.
Pari on automaattisesti huonompi kuin pariton käsi. Kortit järjestetään laskevaan numerojärjestykseen ja näin saatuja viisinumeroisia lukuja vertaillaan keskenään. Pienempi numero on huonompi käsi ja siten voittaja.
Panosten asettaminen on tärkeä osa pokeripeliä. Panoksia voi ostaa verkosta varsin halvalla. J
Kun panokset ovat pöydässä, vaihtoehtoja on muutama:
- Katsominen. Tämä tarkoittaa, että pelaaja pysyy pelissä ilman, että maksaa siitä mitään. Jos panoksia on korotettu, katsominen ei ole enää sallittua. Tällöin pelaajan pitää joko laittaa panos, tai poistua pelistä. Pelaajan panoksen tulisi olla saman arvoinen kuin edellisen pelaajan panos.
- Korotus. Pelaaja korottaa panoksia. Joissakin peleissä korotuksille on ennaltamäärätyt summat, potin kokoon liittyvät rajat, tai ei minkäänlaisia rajoja. Omaa korotusta ei ole mahdollista korottaa.
- Luovotus. Pelaaja luovuttaa ja iskee korttinsa pöytään. Kierros jatkuu ilman pelaajaa. Luovutus kannattaa tehdä esimerkiksi, jos kortit ovat heikkoja ja näyttää siltä, että voittomahiksia ei ole.
Paras käsi vie voiton ja voittaa potin. Mikäli useammalla pelaajalla on yhtä hyvät kortit, potti jaetaan tasan voittajien kesken.
Esimerkki viiden kortin pokeripelistä
Viiden kortin pokeri on yksi yleisimmistä pokerityyppeistä. Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia, jota seuraa panostuskierros. Tämän jälkeen jokainen pelaaja voi päästä eroon enintään kolmesta kortista ja saada takaisin niin monta korttia kuin hän on luovuttanut.
Tämän jälkeen alkaa uusi panostuskierros, jonka jälkeen pelaajat paljastavat korttinsa. Korkein käsi voittaa potin.
Oletetaan, että olet jakaja viiden kortin vetopelissä neljää muuta pelaajaa vastaan: Mikkoa, Minnaa, Liisaa, ja Pekkaa vastaan. Kaikki pelaajat iskevät rahaa pottiin, jonka jälkeen jaat viisi korttia jokaiselle pelaajalle.
Oma kätesi on tämä: herttakuningas, patakuningasr, pataässä, ruutukakkonen, ja herttanelonen.
Mikko lyö vetoa eron verran. Myös mMinna laittaa euron pottiin. Liisa nostaa euron (ja laittaa kaksikymmentä euroa pottiin). On sinun vuorosi. Voit taittaa, maksaa tai korottaa. Sinä sijoitat 20 euroa pottiin. Pekka nurisee ja heittää korttinsa pöydän keskelle taittamalla. Mikko on luovuttanut.
On Minnan vuoro. Kokonaispanos on 20 euroa, mutta hän oli jo lyönyt vetoa euron verran, joten hän on velkaa euron, jonka hän heittää pottiin. Liisa on samassa asemassa kuin Mikko, eikä heitä penniäkään pottiin. Vedonlyönti on päättynyt.
Mikon korotuksen jälkeen kaikki muut luovuttivat tai maksoivat ja nyt jokainen voi hylätä enintään 3 korttia.
Mikko hylkää 3 korttia, Minna yhden kortin, Liisa kaksi korttia ja nyt on sinun vuorosi. Sinulla ei ole suoraa, mutta on parasta pitää kaksi kuningasta ja toivoa parasta. Paras vaihtoehto olisi saada kolmas tai jopa neljäs kuningas.
Hylkäät kolme korttia, ja saat kuin saatkin tilalle kolmannen kuninkaan. Kolmoset! Mikä onnenpotku! Muut paljastavat korttinsa, peli päättyy ja käy ilmi, että korkein käsi tässä pelissä on kolme samanlaista, ja korkein kolme sellaista on sinun kolme kuningastasi. Sinä voitat!
Peli vaatii nimensä mukaisesti hyvää pokerinaamaa ja vakuuttelutaitoja. Peli sopii niin nuoremmille kuin vanhemmillekin pelaajille, sillä sen säännöt on suhteellisen helppo oppia ja muistaa. Pokeri on hauska illanviettotapa esimerkiksi saunailtamiin, kokoontumisiin kavereiden kesken, tai vaikkapa arjen iltoja piristämään. Eikun pelaamaan!