Lautapelien suosio ei ole jäänyt videopelien alle

9 maaliskuun, 2023

Pelaaminen on yksi ajattomista tavoista viettää aikaa niin yksin kuin seurassa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa pelata, vaan pelitapoja on useita erilaisia. Vuodesta toiseen suosiossa ovat niin lautapelit ja palapelit kuin myös videopelit ja pelisovellukset. Vaikka teknologia on ottanut useita kehitysaskeleita matkan varrella, eivät nykyiset teknologiaa hyödyntävät pelit ole onnistuneet voittamaan takavuosien suuria suosikkipelejä, joita on pelattu kotitalouksissa jo kymmenienkin vuosien ajan. Yhä tänä päivänä kodeista löytyvät Monopoli, Cluedo sekä monet muut klassikot, jotka eivät ole menettäneet suosiotaan tähän päivään mennessä.

Lautapelit ovat pitäneet tiukasti pintansa markkinoilla, vaikka äkkiä ajateltuna konsolipelit voisivat olla voittaneet paikkansa ihmisten sydämissä – syrjäyttäen samalla rakastetut lautapelit. Vaikka teknologia on kehittynyt, ovat silti lautapelit ja korttipelit kuten pokeri yhä suuressa suosiossa. Mikä sen mukavampaa kuin valita itselle mieluisa versio pokerista, asettua pelipöytään ja nauttia klassikon tuomasta viihteestä ja jännityksestä. Kyseessä on nimittäin kokemus, jollaista ainakaan toistaiseksi ei ole tarjolla tietokone- saati konsolipelien parissa.

Suosituimmat lahjat löytyvät kulmikkaista paketeista

Vaikka lahjojen hankkiminen on nykyisin enemmän kalliiden tavaroiden hankkimista, ovat palapelit ja lautapelit yhä parhaita lahjoja niin ystäville kuin puolisoille. Onko mitään parempaa kuin saada lahja, josta voi olla iloa myös ystävien kanssa? Vuosittain monet saavatkin lahjaksi kulmikkaita paketteja, joista paljastuu tämän päivän hittipelejä, kuten erilaiset Escape Room -pelit sekä muut jännitystä tihkuvat pelit. Parhaimmillaan peli-illat voivat venyä myöhään yöhön, kun pelaajat istuvat mitä mielenkiintoisempien pelien parissa.

Viime vuosien aikana lautapelien suosio on kasvanut ja yhä useampi valitsee hyllystä itselleen mieluummin lautapelin kuin videopelin. Esimerkiksi S-ryhmä on kertonut, että lauta- ja palapelien myynti on noussut jopa neljänneksellä viime vuosien aikana. Suosiossa ovat uusimmat hittipelit, mutta vanhoja klassikoita ei ole unohdettu. Suosituimmiksi peleiksi nousevat ne pelit, jotka ovat onnistuneet voittamaan palkintoja. Vanhat klassikot sopivat nostalgian nälkäisille pelaajille, kun taas uusimmat pelit sopivat erilaisia pelikokemuksia etsiville pelaajille.

Mikä pelaamisessa houkuttelee – ja mitä hyötyä siitä on?

Pelaaminen on monipuolinen prosessi, jossa aivot saavat työskennellä. Samalla pelaaja voi kehittää muistiaan, päättelykykyään sekä esimerkiksi taitoa sietää pettymyksiä. Pelaaminen tuo mukanaan myös yhteenkuuluvuuden tunteen, kun joukko pelaajia istuu yhdessä pelipöydässä. Tuolloin pelaaminen voi tapahtua yhdessä joukkueena tai yksittäin – Kyllä, nykyisin on hyvin tavallista, että myös lautapeleissä voidaan pelata joukkueina ratkoen arvoituksia tai tehtäviä.

Pelaaminen tuo mukanaan myös viihdettä, oli kyseessä sitten millainen peli tahansa. Toisille suosiossa ovat videopelit, joita pelataan tietokoneella tai erilaisilla konsoleilla. Toiset haluavat nauttia kasinopeleistä tai esimerkiksi vedonlyönnistä. Kolmannet haluavat pelata sovelluksilla pelattavia pelejä. Ja neljänsille lautapelit ja palapelit ovat kaikkein mieluisin tapa pelata. Pelit tuovat mukanaan jännitystä ja saavat rentoutumaan ja viihtymään sekä nauttimaan olosta. Oli peli millainen tahansa, tulee pelaaminen kuitenkin aina lopettaa ajoissa. Käytännössä lautapelien ja palapelien mukanaan tuomat haitat ovat kuitenkin minimaalisia.

Onkin selvää, että pelaamisessa houkuttelee juuri sen tuoma jännitys sekä arjesta irtautuminen. Ennen kaikkea pelaaminen on viihdettä, jota voi pelistä riippuen harrastaa yksin tai hyvässä seurassa. Se tuo myös erilaisia hyötyjä, joihin kuuluvat juuri yhteenkuuluvuuden tunne, sosiaaliset tilanteet, muistin ja strategioinnin taidon kehitys sekä monet muut asiat. Pelaaminen opettaa paljon myös tunteiden käsittelystä ja pettymysten sietämisestä. Yleisesti voidaankin sanoa, että pelaamiseen kuuluu huomattavasti enemmän positiivisia puolia kuin negatiivisia puolia.

Voit löytää runsaasti erilaisia pelejä, sillä markkinoilla on nykyisin laaja valikoima erilaisia pelejä, joissa myös näkyy kehityksen kulku. Yhä useammat lautapelit sisältävät erilaisia laitteita, joilla peliin saadaan ääniä tai lisäosia – Monet lautapelit toimivat myös osittain sovelluksen avulla tai edellyttävät kommunikointia muiden pelaajien kanssa. Lautapelit eivät ole missään nimessä jäämässä historiaan, vaan niiden kehitys jatkuu edelleen.